artikel uit het AD:

Toename gebruik zware pijnstillers

In 2020 en 2021 is het gebruik van zware en verslavende pijnstillers weer toegenomen, na een daling in 2019. Dat meldt het AD * op basis van cijfers van de databank voor genees- en hulpmiddelengebruik van het Zorginstituut Nederland. Meer mensen gebruikten oxycodon en fentanyl, pijnstillers die al na een week een verslavend effect hebben, waardoor stoppen lastig wordt. 

Brug naar operatie
Anesthesiologen denken dat het groeiend gebruik van opioïden samenhangt met de lange wachtlijsten. Gebruik bij acute pijn na een operatie is geen probleem, maar langdurig gebruik, bijvoorbeeld als brug naar een operatie, is niet verstandig. Ook eenzaamheid door de coronapandemie kan een rol hebben gespeeld; tijdelijk bedoelde pijnmedicatie haalt ook de scherpe randjes van emotionele pijn, wat het verleidelijk maakt om het te blijven slikken.

Acupunctuur als goed alternatief
Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat acupunctuur een goed alternatief is bij (ernstige) pijn. De opioïdenepidemie die in de VS o.a. onder veteranen heerst wordt aangepakt met acupunctuur. Hieronder meer informatie.

Maak een afspraak met een acupuncturist!
Blijf niet lopen met pijn of andere klachten. Maak een afspraak met een acupuncturist!

 

* AD d.d. 09/06/2022 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *