Het is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten

Hoofdpijn

Verlicht hoofdpijn en ongemak op een natuurlijke manier met acupunctuur.

Wat veroorzaakt hoofdpijn?

Hoofdpijn kan heel vervelend zijn, zeker als het je belemmert in je dagelijkse leven. Veelvoorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn: 

Stress: Dit zorgt ervoor dat de stresshormonen cortisol en adrenaline vrijkomen en dit verhoogt vaak de bloeddruk en zorgt ervoor dat bloedvaten zich vernauwen. Een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan hoofdpijn veroorzaken. 

Ziekte: verkoudheid, griep, hooikoorts, sinusitis en oorontstekingen kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Letsel zoals een auto-ongeluk of een klap op het hoofd. Voeding: te veel suiker eten, teveel vleeswaren (hotdogs, hamburgers, spek), snoep, chocolade en bewerkte voedingsmiddelen.

Maaltijden overslaan en het lichaam en de hersenen niet voldoende van brandstof voorzien. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt, wat een signaal is voor je hersenen om bepaalde hormonen vrij te geven die de bloedvaten vernauwen, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Een slechte houding of lang voorovergebogen over het bureau zitten kan spanning in de nek, schouders en bovenrug veroorzaken, wat vaak leidt tot hoofdpijn.

Overmatige schermtijd veroorzaakt vermoeidheid van de ogen, wat kan resulteren in hoofdpijn rond de slapen en ogen.

Uitdroging. Een gebrek aan vocht kan leiden tot ‘uitdrogingshoofdpijn’ waarbij een pulserende en kloppende pijn aan beide zijden van het hoofd wordt gevoeld.

Omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, sterk ruikende chemicaliën of geuren, rook, verlichting en weersveranderingen. Vermoeidheid en gebrek aan slaap.

Teveel cafeïne of alcohol drinken. Ontwenning van cafeïne kan ook hoofdpijn veroorzaken.

Soorten hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, dit zijn de drie belangrijkste soorten:

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn die milde tot matige pijn in het hoofd-, nek- en ooggebied veroorzaakt. Mensen beschrijven spanningshoofdpijn vaak als beklemming aan beide kanten van het hoofd en druk achter de ogen.

Clusterhoofdpijn is een meer ernstige vorm van hoofdpijn waarbij de pijn intens en langdurig is. De pijn wordt beschreven als een stekend of branderig gevoel rond de ogen en kloppend in het hoofd. Ze worden clusterhoofdpijn genoemd omdat ze meestal in een clusterperiode voorkomen: dit kan één tot drie keer per dag zijn, variërend van 15 minuten tot enkele uren, en gedurende enkele weken of maanden aanhouden. Clusterhoofdpijn kan slopend zijn en iemands kwaliteit van leven beïnvloeden.

Migraine-hoofdpijn is een ander type ernstige hoofdpijn die een kloppende of bonzende pijn veroorzaakt. Migraine heeft de neiging zich aan één kant van het hoofd te concentreren en kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht.

Kan acupunctuur helpen bij hoofdpijn?

Acupunctuur is een veilige en effectieve methode voor het verlichten en voorkomen van hoofdpijn. Door kleine, dunne naalden langs acupunctuurpunten op het gezicht, hoofd, nek, schouders, voeten en handen te plaatsen, wordt het lichaam weer in balans gebracht.

Acupunctuur bij hoofdpijn helpt bij:

Het verminderen van gevoeligheid voor pijn en stress door de afgifte van endorfine te activeren; dit is een chemische boodschapper die inwerken op de receptoren van de hersenen om stress en pijn te verlichten.

Het verminderen van ontstekingen doordat acupunctuur neuropeptiden activeert die een krachtig ontstekingsremmend effect hebben.

Het bevorderen van fysiek en emotioneel welzijn door het reguleren van stresshormonen in het lichaam (cortisol, serotonine, noradrenaline, dopamine). Wanneer deze hormonen in balans zijn, reageer je veel beter op en ga je beter om met stress. Een verlaging van de serotoninespiegels in de hersenen is in verband gebracht met spanningshoofdpijn en migraine, omdat het de bloedvaten doet samentrekken. Acupunctuur helpt de serotoninespiegel in evenwicht te brengen.

Het ontspannen van strakke spieren in de nek en schouders.

Het verbeteren van de doorbloeding in het hoofd, nek en gezicht. Hierdoor worden de vernauwde bloedvaten verwijdt en wordt eventuele zwelling vermindert.

Hoeveel behandelingen

Het aantal behandelingen dat nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Voor complexe of langdurige aandoeningen kan 1  behandeling per week gedurende enkele maanden worden aanbevolen. Voor acute problemen zijn meestal minder bezoeken nodig.

Voor pijnklachten kan het nuttig zijn om een aantal keer in de week langs te komen voor een korte acupunctuur behandeling.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *